søndag 25. mars 2012

Hvordan lage dusk? Bildebeskrivelse

Nå skal vi ta et lite tilbakeblikk til barndommen og hente fram "gamle kunster"  :) 


Jeg har prøvd å google litt (ikke noe voldsomt må jeg innrømme), men har ikke funnet noen enkel og fin beskrivelse på hvordan man skal lage en dusk - til lue, tøfler, snører ect. Så det skal jeg prøve å få til for dere nå! 


På de første bildene har jeg tatt bilde av noen andre plater enn de jeg faktisk har brukt, fordi etter jeg hadde begynt å snurre og tenke litt, fant jeg ut at de kom til å bli for små. Men fremgangsmåten og teknikken er akkurat den samme, uansett størrelse :) 

Finn et stykke litt grov kartong eller tynn papp - f.eks kartongen av frossenpizza, popcorn ekse e.l. (Det er ikke nødvendigvis kun D (diameter) på hele sirkelen som angir str på dusken, men hvor stort hullet i midten er ifht den totale D. ). Finn så noe du kan lage en jevn og fin sirkel med, enten det er et glass, liten bolle, eller rett og slett en passer. 

Merk opp 2stk sirkler, disse skal være like store.

Klipp de så ut. Om du ikke treffer akkurat på linjene er ikke det noe stor krise, så lenge de to sirklene blir  omtrent like.

Deretter skal hullet i midten måles opp. Det jeg gjorde feil her, var å velge en for stor mal, slik at bredden som blir igjen blir for smal (og dette er det som blir str på dusken). Hvis hullet i midten blir for stort ifht bredden som er igjen på pappmalen kan også dusken bli avlang, og ikke rund, i formen sin.  

Sånn så de ut etterpå. Det skal være en åpning i pappen (slik at de er lette å få ut, og kan brukes flere ganger, siden du slipper å rive de ut når du er ferdig). En åpning gjør det dessuten lettere å klippe ut sirkelen i midten.

Legg malene slik som på bildet, altså åpningene parallelt med hverandre.

Her der du at det er litt ujevnheter i klippinga etter blyantmerkinga, og ifht hverandre, men små ujevnheter vil ikke ha noe å si for det ferdige resultatet. Du kommer ikke unna finpussing av formen til slutt uansett :) 

Bruk det garnet du vil. Jeg har valgt den samme garntypen, og fargene, jeg brukte da jeg hekla lua som dusken skal festes på. Tre det på en stoppenål (klipp av en grei lengde fra nøstet, jeg tok ca 1,5m), og surr det rundt og rundt malen.

Her har jeg, som du sikkert ser, byttet til en str som passet bedre det jeg ønsket. Her er hullet  i midten litt mindre enn forrige (du ser blyantmerket ca 0,5cm i ytterkant av midten, det er den gamle malen i midten), samtidig som størrelsen på ytter-ringen er en del større.

Jeg brukte 2 forskjellige farger, og for å få de så jevnt spredt som mulig,  surrer jeg en "runde" med hver farge. 

Har her bytta til farge nr 2, og gjentar som forrige runde. Ingen tråder blir festet på noe vis, annet enn at  jeg surrer  tråden litt på skrå over enden av garnet, for å hindre at den sklir unna. 

Ferdig med runde nr 2

Ferdig med runde nr 3. Nå begynner det å bli litt trangt ;) Jeg vil at det skal bli en litt fluffy dusk, så jeg strammer ikke trådene veldig, men passer på at det blir jevnt fordelt med farge, og mengde. Slik at det ikke blir mye tettere med garn på den ene siden. 

Her ferdig med runde nr 4. Har blitt 2 runder med hver farge, og mer var det ikke plass til gitt! 

Neste steg er å lage en løkke (samme som du begynner hekling med). 

Deretter er det å finne fram saksa, og gå løs på den fine ringen du har laget. Lirk deg fram slik at du har saksebladet mellom de to malene innerst. Dette både fordi du da får en jevnere oppklipping (dermed mindre å finjustere til slutt), og sannsynligheten for at du klipper i malen er mindre.

Du vil nå se at det du har klippet vil sprette opp litt.

Når du har klippet hele veien rundt, tar du løkken du allerede har laget og kiler mellom de to pappmalene, og strammer til (ved å trekke i den ene snoren). Ta gjerne en runde til og lag en god gammeldags blåknute. 

Så kan du lirke ut pappmalene, og siden de har en åpning vil dette være ganske lett.

Og vips, så har du en fin dusk! :) Her har jeg ikke finklippet den så mye enda, men  fordelingen av fargene blei ikke så verst!

Og til slutt er det bare å feste den der du vil ha den :) For min del blei det på toppen av en enkel, men søt og varm lue!


Håper du fikk en god forståelse av hvordan du lager dusk, men skulle det være noe mer du lurer på, eller tips om bedringer (evt. feil); let me know! :D 

I helga har jeg vært på en liten tur til Hafjell, og fått med meg siste rest av snøen i alpinbakken. Det har ikke vært all verdens tid til heklerier, men har fått begynt på et par søte sokker (med pinne nr 2, som forøvrig er det minste jeg til nå har heklet med), som jeg håper blir ferdig i løpet av rimelig tid :) 

På mandag -fredag skal jeg på kurs, og hverdagen vil da bestå av farge, kjemi, farge, bransjeøkonomi og litt mer farge :) Gleder meg masse! Meeen, må få lurt inn litt sokke-hekling på kveldstid allikevel!

5 kommentarer:

 1. en kjekk ig grei mal for de som ikke kan det;) bra Gine! du begynner å få taket på bloggingen nå;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper det :) Til begge ;) hehe.. Får nok ikke til daglig oppdateringer, men litt innimellom :)

   Slett
 2. :-) GODE gamle måten, akkurat hva jeg var ute etter. Veldig god beskrivelse, Tusen takk til deg.
  :-) MBGHamre

  SvarSlett
 3. Tusen hjertelig takk for god hjelp! Dette innlegget var helt topp å finne nå som jeg skulle lage dusk til ei lue til min onkelunge sol jeg for første gang til helgen. Fortsett med dette. I will follow you!

  SvarSlett