søndag 1. juli 2012

Hekla puff

Endelig blei puffen min ferdig også! :) Jeg brukte egentlig ikke så lang tid, men det var ganske så hardt for henda, så det var godt den ikke sku bli større. Men stor nok blei den syns jeg!

Tilbakemeldingene har vært bare positive, og flere har spurt hvordan jeg har gjort det. Så jeg skal gi dere en enkel forklaring her :) Er det noen uklarheter så ikke nøl med å spør! :) Da er det bare å rydde i skuffer og skap etter gamle sengetøy, eller gardiner for den saks skyld, og riv i vei! 

Jeg fikk ideen til puffen da jeg leste noen sider i et ukeblad i påsketider, hvor de hadde tatt utgangspunkt i ferdigkjøpt stoff på rull, og revet opp. Og brukt til å hekle matter, kurver etc. Så hvorfor ikke la de ubrukte sengetøyene faktisk komme til nytte? :) Jeg hadde også noen gamle dyner som blir nedprioritert til bruk hver gang, og får vel bare innse at de kommer ikke til å bli brukt i det hele tatt! Da hadde man fyll også :) Det som mangla nå var en stor nok heklenål. Jeg endte opp med 10mm. Jeg veit flere har brukt 12mm, men det var tungt nok med 10mm, og er glad jeg ikke brukte noe større.

1. Finn fram forskjellige (eller like) stoffstykker. Jeg har totalt brukt 2stk dynetrekk. Nødvendig utstyr; Saks,  heklenål (10mm), 3dyner (min, kommer an på tykkelse, str og fasthet), stoppenål, synål og sytrå, og stoff.
2. Når du skal rive opp stoff så er det bare å klippe et lite hakk, og rive resten. På mitt blei det ikke en jevn linje da jeg rev tvers over, men på langs gikk det helt fint, så da klippet jeg på kortsidene. Riv/klipp vekk kantene rundt med søm, slik at du får et stort stykke stoff uten sømmer.
3. Klipp et hakk på ca 1,5-3,5cm (prøv deg litt fram med hva som passer med din heklefasthet og tykkelse på stoffet). Riv så ned til enden, men la det være igjen ca 1,5-3,5cm før remsa blir helt revet av. Gjenta det samme, men motsatt vei, 1,5-3,5cm nedafor den forrige remsa.


4. Når du har fått revet opp et godt stykke stoff til du enten har revet for langt (det skjer nok en gang eller to, eller seks), eller bare syns det er lang nok remse, ruller du det opp til nøster.
5. Begynn med å hekle til en matte/sirkel. .
   1.Bruk en magisk sirkel med 12fm
   2. 2hst (halvstav) i hver fm fra forrige runde
   3. Fortsett å øk jevnt 11m for hver runde,slik at det tot blir 10runder (fom magisk sirkel). hekle med hst. min blei da 45cm i diameter, men det vil nok variere litt fra person til person (og stoff til stoff).
6. Herifra hekler du 1hst i hver m fra forrige runde. Første runde uten økning i bakre ledd. Tot 20 rader, eller til du har den høyden du selv ønsker. Du må nok regne med å hekle en del runder før du ser at veggen vil "reise seg", og jeg holdt på å rekke opp flere ganger, men er veldig glad jeg ikke gjorde det. Det blir annerledes når du får i fyllet :)

7. Nå skal siste runde på veggen hekles, og du må minske noen maskeantall. Det du kan gjøre nå er å hekle lokket (punkt 8) for så telle ant masker du ender opp på det, og tilpass med antall m på siste runde på lokket.
8. Nå skal "lokket" hekles separat. Begynn på samme måte som med bunnen (12fm med magisk sirkel)
   2. 2hst i hver m fra forrige runde

   3. 1hst i de to  neste, 2hst i neste. Fortsett ut omg. (økning med 8hst)
   4. Fortsett å øk jevnt 8hst for hver runde, til tot 10 runder fra magisk sirkel.
   5. Hekle en runde til, men øk 10-12hst jevnt fordelt. Tilpass ant masker med ant masker du får på siste runde på veggen.
Jeg glemte så klart å skrive ned ant masker jeg endte opp med, men mener å huske det var 116 i runde 20 på veggen, for så å felle ned til 104 på siste runde (21). Det vil da si at siste runde på lokket og siste runde på veggen skal ende opp med samme maskeantall, 104m.
9. Hekle fast lokket (ca 1/2 - 3/4 først), med en fm gjennom både lokket og veggen (da vil det også bli en fin markert kant på toppen). Jeg kjøpte 1stk ny dyne som var hvit og jevn i fargen (125k på JYSK), som jeg dytta nedi først, slik at den la seg rundt nedi puffen som et ytterste lag for det andre. Deretter putta nedi 2 andre dyner, med 1 pute på toppen (under den ytterste dyna).
10. Hekle lokket helt sammen, med samme teknikk og fest tråden godt.
11. Etter at puffen har blitt brukt litt og herja med av "tanteunger" og tanteunger, har den blitt litt mer ujevn i formen. Og hadde jeg hatt litt holdehjelp da jeg fylte den, hadde jeg nok putta inn 1 dyne til, for å få den enda fastere. Men foreløbig fungerer den veldig fint! :) Så får jeg se om jeg kanskje tar opp litt på lokket og etterfyller litt etter hvert.

Forbehold om skrivefeil, og uklarheter i oppskrifta ;) Men som sagt, bare å spørre om du lurer på noe! :) Du kan så klart også justere målene etter slik du ønsker å ha den selv! I stedet for å knyte endene mellom nøstene sammen, kan du legge de 2-3cm oppå hverandre og sy de sammen med en matchende farge på sytråden. Da vil du spare deg for mange trådfester, og det blir nesten usynlig! I enden av hver "rivning" vil det bli et lite overskudd med stoff som kan stikke litt ut når du hekler. Det har jeg bare klippet litt til eller dytta inni og gjemt. :)

Den nye dyna gjorde at bakgrunnsfargen (for den vil skinne gjennom)
blei jevn og lyst til det lyse trekket.

Her er lokket før det skal monteres

Den ser litt slapp ut før det fylles ;o)

Detaljbilde av kanten fra bunn og veggen, der det skal
hekles i bakre ledd

FERDIG :D

En fin detalj med kanten rundt som blir etter montering

Håper dere likte puffen, for det gjorde jeg! :) MEN skal det hekles flere puffer i nærmeste framtid blir det nok med vanlig garn.. ;)

1 kommentar:

  1. Kjempe fin puff Gine;) litt av ett arbeid! Fint at du deler oppskriften;)

    SvarSlett